Vårt arbeid

Great Place to Work® Sertifisert Okt 2021-Okt 2022 Norge

Stiftelsen Nordic International Support Foundation (NIS) implementerer et bredt spekter av prosjekter i samarbeid med institusjonelle givere og sentrale nasjonale og lokale aktører i den hensikt å hjelpe land og lokalsamfunn med å komme seg ut av konflikt. Dette krever en kombinasjon av aktiviteter rettet mot fredsbygging, statsbygging, forsoningsprosesser og utbedring av lokale samfunnsstrukturer. NIS mener at det er flere måter å støtte slike prosesser på og våre prosjekter består derfor av en rekke tiltak: styrking og ivaretakelse av økonomisk infrastruktur og samfunnsinfrastruktur gjennom installering av solcelledrevne gatelys, konstruksjon og rehabilitering av stadioner, markeder, veier og regjeringsbygninger, og solcellebasert elektrifisering av sykehus, helseklinikker og offentlige bygninger. I tillegg jobber NIS med yrkesopplæring, sekundering av eksperter til statlige institusjoner og drift av finansieringsmekanismer som støtter opp under fredsbygging og sosial samhørighet. For NIS kommer prosjektets eksakte natur i annen rekke. Aller viktigst er prosjektets potensiale og evne til å bistå et land med å komme seg ut av konflikt.

NIS har oppfylt kravene  for en god arbeidsplass! Great Place to Work® Institute Norge har dokumentert dette gjennom en omfattende undersøkelse av våre medarbeideres opplevelse av tillit, stolthet og fellesskap på arbeidsplassen. Les mer om sertifiseringen her: https://www.greatplacetowork.no/sertifiserteorganisasjoner.

NIS er en norsk ideell organisasjon, som raskt har utviklet samarbeid med nasjonale og internasjonale givere siden oppstarten i 2011.  Per 2023 mottok NIS midler fra 12 ulike givere for sine programmer. Som et resultat av dette har støtten fra ikke-norske partnere økt jevnt, og nådde 80% i 2023. NIS mener at mangfold i giverbasen er en viktig indikator på en organisasjons åpenhet og effektivitet i å utføre sitt uttalte oppdrag. 

*NIS’ prosjekt i Norge, Hva nå? Endringslaben, mottar støtte fra ulike offentlige og private givere. For mer informasjon om prosjektgivere og samarbeidspartnere, vennligst besøk https://endringslaben.no/

Eksempler på NIS-prosjekter

Somalia

Mali

NIS’ samarbeidspartnere: Klikk her for fakta og tall om våre fullførte og pågående prosjekter.

A Årsapporter

Alle NIS’ årsrapporter er tilgjenglige her.

Fremgangsmåte

Våre prosjekter, uansett fasong, søker først og fremst å bistå lokalsamfunn og institusjoner med å komme seg etter de negative effektene av konflikt. NIS samarbeider med internasjonale givere, nasjonale myndigheter, samfunnsledere, nasjonale sivilsamfunnsgrupper og andre sentrale aktører for å støtte opp under overgangen fra konflikt til stabilitet. Dette gjøres på en rekke måter: ved å forbedre offentlig tjenesteyting, rehabilitere sosial og økonomisk infrastruktur, gjenopprette nasjonale institusjoner, utforme programmer for sosial inkludering på tvers av ulike skillelinjer, og administrere finansieringsmekanismer som støtter opp under fredsbygging og sosial samhørighet. Gjennom alle prosjektene våre fokuserer vi kontinuerlig på å levere konkrete resultater til samfunn som er berørt av konflikt: infrastrukturprosjekter må støtte opp under økt samfunnsaktivitet; prosjekttilskudd skal støtte relevante aktører med sterk lokal forankring; og støtte til institusjoner skal bidra til å øke deres evne til å levere i tråd med deres mandat. For å sikre at prosjektene våre er relevante både i de praktiske og politiske dimensjonene av vårt arbeid, legger NIS mye vekt på kontakt og samarbeid med de riktige aktørene og å involvere samfunnsaktører på en måte tilpasset hver unike kontekst.

…For NIS kommer prosjektets eksakte natur i annen rekke. Aller viktigst er prosjektets potensiale og evne til å bistå et land med å komme seg ut av konfliktright quote mark

Våre PROVE-prinsipper 2.0

NIS utviklet PROVE-prinsippene i 2014 som et verktøy for prosjektdesign og -implementering. PROVE-prinsippene som metode bidro til å løse det vi mener er de største hindringene for effektive retningslinjer og tiltak i situasjoner preget av konflikt. PROVE stod for: Political, Relevant, Opportune,Verified og Expedited. Etter nesten seks års erfaring er PROVE-prinsippene blitt oppdatert for bedre å gjenspeile det vi mener bør være de ledende stikkordene for vårt arbeid fremover. PROVE-prinsippene 2.0 bygger på et utvidet tankegods som kan bidra til å hjelpe konfliktrammede land med å møte utfordringene knyttet til overgangen fra konflikt, til en mer langsiktig utvikling med økt sosial, økonomisk og politisk robusthet.

PROVE 2.0 står for: Politically attuned, Restorative, On-demand, Value-adding og Expedited.

Sektoren undervurderer fortsatt i stor grad viktigheten av å få på plass raske og konkrete tiltak i ustabile situasjoner. Når rask og konkret respons mangler, blir ikke befolkningens grunnleggende behov møtt, og deres tillit til egne myndigheter, samfunnet for øvrig, internasjonale givere og organisasjoner blir begrenset eller fraværende. Prosjekter basert på PROVE-prinsippene 2.0. skal bidra til økt tillit og bygger på følgende kriterier:

  • Politically attuned — utformingen og utførelsen av prosjekter skal bygge på en dyptgående forståelse av de komplekse politiske forhold som ofte preger konfliktsituasjoner. Slike vurderinger skal ikke bare ta høyde for lokale politiske omstendigheter, men også regionale forhold, globale hensyn, samt forholdet mellom institusjonelle givere og relasjonen mellom diplomatiske utestasjoner og deres respektive hovedkontor. Å anerkjenne disse ulike dimensjonene gir oss de beste muligheter for å utføre prosjekter på en konfliktsensitiv måte, og dermed unngå å forårsake skade.
  • Restorative — prosjekter skal bidra til å gjenopprette nøkkelfunksjoner i samfunnet innenfor områder som økonomisk aktivitet, sosial samhandling, offentlig tjenesteyting, sikkerhet og sosial tillit.
  • On-demand — prosjekter skal gi konkrete resultater som imøtekommer de mest umiddelbare behovene i befolkningen, inkludert økt sikkerhet, forbedret økonomisk og sosial infrastruktur, mer stabilt levebrød, kapasitetsbygging og større sosial inkludering.
  • Value-adding — prosjekter skal tilføre merverdi der de blir utført. Dette kan bety at de utfyller eksisterende prosjekter og øker deres effektivitet, bidrar til å løse komplekse problemer, eller utfordrer status quo med hensyn til type prosjekt, geografisk område, teknologiske virkemidler eller øvrige aspekter ved tilnærmingen.
  • Expedited — prosjekter skal implementeres raskt og med minimalt tidsrom mellom innledende diskusjoner og faktisk prosjektgjennomføring. Dette er fordi muligheter fort kan forsvinne, og fordi befolkningen i de fleste konfliktrammede samfunn har forventninger til overgangen fra konflikt som bør møtes raskt. Responsiv og betimelig implementering bidrar til å skape tillit, momentum og optimisme som alle er nødvendige ingredienser for at prosjekter skal lykkes, uavhengig av prosjektets hovedmål.

For NIS er PROVE-prinsippene 2.0 et viktig verktøy som gjør oss bedre i stand til å bistå myndigheter og lokalsamfunn med å bygge det nødvendige momentumet for å komme videre etter konflikt og dermed unngå en situasjon med gjentakende konflikt og vedvarende ustabilitet. Det er ofte et sterkt fokus på humanitære og humanitærliknende tiltak i sårbare kontekster. Disse tiltakene alene kan ikke løse de underliggende årsakene til konflikt eller bygge opp institusjonene som er nødvendige for at et land kan oppnå langsiktig sosial og økonomisk utvikling og stabilitet.

Les mer om NIS’ PROVE-prinsipper her.

 

Tiltak for å sikre tilfredsstillende arbeidsforhold, mangfold, inkludering, anti-diskriminering og menneskerettigheter

NIS har et omfattende rammeverk av retningslinjer, strategier og prosedyrer som sikrer de ansatte helsefremmende arbeidshverdag, samt at vi minimerer skade på våre omgivelser – inkludert både miljøet og de menneskene vi kommer i kontakt med gjennom implementering av prosjekter.

I dokumentet i linken under finnes mer detaljer om hvordan NIS handler i tråd med våre retningslinjer og rammeverk for å øke bevisstheten om og fremme et godt arbeidsmiljø, mangfold og inkludering, og aktivt adressere og redusere alle former for diskriminering og trakassering i organisasjonen. I forbindelse med de nye kravene som følge av Åpenhetsloven (01/07/2022) inneholder også dokumentet en redegjørelse for hvordan NIS jobber for å redusere og håndtere:1) Potensielle negative konsekvenser for interne arbeidsforhold, og 2) Potensielle negative konsekvenser av vårt arbeid for grunnleggende menneskerettigheter.

Dokumentet er på engelsk.

Rapport på arbeidsforhold, mangfold og menneskerettigheter (2022)

Vår organisatoriske tilnærming til bemanning

 Vår bemanningsstrategi innebærer at vi har høyt kvalifiserte nasjonale ansatte og ansatte fra diasporaen basert i felt, som effektivt evner å navigere den lokale sikkerhetssituasjonen samt det komplekse politiske og kulturelle landskapet som ofte kjennetegner høyt politiserte kontekster. Dette gjør NIS i stand til å forstå komplekse kontekster og deres politiske nyanser. Dette gjør oss også bedre i stand til å lykkes med våre programmer. Videre innebærer vår bemanningstrategi at det store flertallet av våre personalressurser er basert i felt, så tett som mulig på prosjektene og med støtte fra et team i Oslo. For tiden har NIS rundt 150 ansatte fordelt på sine tre programland, støttet av en HQ-stab på rundt 10 personer.

NIS arbeider i konfliktområder og tidligere konfliktrammede regioner, og for oss er det svært viktig at arbeidet vårt utføres etter de høyeste etiske standarder. Ønsker du å sende inn en bekymringsmelding, kan du fylle ut varslingsskjemaet vårt.

Prosjektland

Somalia

Etter Siad Barre-regimets fall i 1991, havnet Somalia i en situasjon preget av vedvarende voldelig konflikt som har vart i flere tiår. Til å begynne med kjempet klanbaserte militser og krigsherrer seg imellom, men disse ble nedkjempet av Islamic Courts Union (ICU) i 2006. I store deler av 2006 ble mesteparten av det sørlige og sentrale Somalia kontrollert av ICU, inntil de på slutten av året ble fjernet av etiopiske tropper som støttet den nye overgangsregjeringen i Somalia (Transitional Federal Government – TFG). I begynnelsen av 2007 ble den fredsbevarende styrken African Union Mission in Somalia (AMISOM) opprettet og sendt til Somalia for å støtte TFG og bekjempe den mer radikale fløyen til ICU, kjent som al-Shabaab. Al-Shabaab har siden blitt den største anti-statlige opposisjonsgruppen i landet. I august 2012, etter en langvarig utvelgelsesprosess som involverte Somalias forskjellige klaner og dannelsen av et nytt føderalt parlament, ble den første ikke-provisoriske regjeringen siden 1991 dannet, Den føderale regjeringen i Somalia (Federal Government of Somalia – FGS).

NIS etablerte sin tilstedeværelse i hovedstaden Mogadishu tidlig i 2012, i de siste månedene av TFG sitt styre. Etter en rekke vellykkede offensiver av AMISOM mot al-Shabaab i sørlige og sentrale deler av Somalia, som førte til frigjøring av flere områder, utvidet NIS – i nært samarbeid med lokalsamfunn og landets institusjoner – raskt sin virksomhet til disse nylig frigjorte områdene. Hensikten var å bistå med den konkrete leveringen av tjenester til konfliktrammede samfunnsgrupper. Som én av få organisasjoner med en samarbeidsavtale med AMISOM, og i samarbeid med myndighetene og lokale samfunnsledere, jobber NIS med å levere relevante prosjekter raskt i områdene som har kommet under styringsmaktenes kontroll etter frigjørelsen fra al-Shabaab.

NIS sitt første prosjekt i Somalia var installeringen av solcelledrevne gatelys langs en viktig handelsgate i hovedstaden Mogadishu. Den umiddelbare virkningen prosjektet hadde på lokalbefolkningen og næringslivet ble raskt anerkjent som et bevis på at det lot seg gjøre å gjennomføre ikke-humanitære stabiliseringstiltak i landet. Som følge av denne suksessen fikk NIS forespørsel om å installere flere gatelys i Mogadishu, samt å utføre begrensede infrastrukturprosjekter utenfor hovedstaden, inkludert i høyrisikoområder. Siden 2012 har NIS sin portefølje i Somalia vokst til godt over 80 prosjekter, med alt fra infrastrukturprosjekter som veier, broer, markeder, stadioner, offentlige bygninger, solenergiforsyning av strøm til sykehus og administrasjonsbygninger, og flom-beskyttelse, til sekondering av eksperter til statsinstitusjoner, yrkesopplæring og idrettsprogrammer for ungdom, samt utforming og gjennomføring av den første fasen av et spesialfinansieringsprogram til støtte for det føderale budsjettet. Et helt sentralt aspekt ved NIS sitt arbeid består av å etablere plattformer der regjeringen kan samhandle med lokalsamfunn, noe som tjener til å styrke forbindelsene mellom myndigheter, samfunnsledere, og lokalbefolkningen. NIS har dokumentert disse prosjektenes positive effekt på folks oppfatning av myndighetene og utsiktene for fred.

Alle disse prosjektene har medført betydelige og konkrete forandringer i mange konfliktrammede lokalsamfunn og menneskers dagligliv i Somalia. Samlet sett bidrar også disse ulike prosjektene til å bygge opp det nødvendige momentumet for at Somalia skal kunne håndtere overgangen fra konflikt til sosial og politisk stabilitet. Dette er også med på å opprettholde folks tro på forandring og redusere støtten til krefter som er imot myndighetene i landet.

NIS’ tidligere og eksisterende donorpartnere i Somalia inkluderer Norge (Utenriksdepartementet), Storbritannia (UK Stabilisation Unit, UK Rapid Delivery Fund), EU, Somalia Stability Fund, Verdensbanken, FAO, Tyskland (GIZ), IOM og fondet Energising Development partnership (EnDev).

Mali

I 2012 okkuperte tuaregseparatister og militante islamister Nord-Mali. Et militærkupp forverret situasjonen, og kastet landet ut i en tilstand av politisk, sosial og økonomisk uro. Krisen avslørte hvor sårbare landets institusjoner var. I 2013 etablerte NIS seg i Mali med mål om å jobbe med myndighetene i landet og lokalsamfunn i nylig frigjorte områder, og bistå med å møte behovene og forventingene til konfliktrammede samfunnsgrupper.
Etter samtaler med lokale myndigheter og representanter for lokalsamfunnet, startet NIS opp sitt første prosjekt i Gao i Nord-Mali i 2014. Prosjektet omfattet 200 solcelledrevne gatelys som lyste opp offentlig rom, inkludert skoler, samfunnssentre, forretningsdistrikter og vannstasjoner. Slik ble sikkerheten på nattestid forbedret og fellesaktiviteter kunne fortsette etter solnedgang. Dette bidro til å redusere kriminalitet og gav en økt følelse av sosial samhørighet. Den raske leveringen av konkrete resultater bidro til å lette lokalsamfunnets overgang fra konflikt på kort sikt. Samtidig kunne landets myndigheter vinne tid for en langsiktig implementering av sine strategier for fattigdomsreduksjon og gjenoppbygging. Etter suksessen med det første prosjektet har NIS fortsatt med lignende stabiliseringstiltak i Nord- og Sentral-Mali, og har installert totalt 554 solcelledrevne gatelys i Gao, i tillegg til 144 gatelys i Bamba, Tenenkou og Youwarou.

NIS jobber for øyeblikket tett med multi-donorinitiativet Energizing Development (EnDev) og nasjonale myndigheter for å utvide programmet sitt til å omfatte flere gatelys, individuelle solcelledrevne systemer og bidra til å bygge landbruksinfrastruktur basert på solcelledrevne irrigasjonsystemer.

“Gao sera la ville lumière du Nord”
— Conseiller Communal

Donorpartnere i Mali inkluderer Norge (Utenriksdepartementet), den fredsbevarende FN-styrken MINUSMA og fondet EnDev/Tyskland (GIZ). Klikk her for å finne fakta og tall om våre fullførte og pågående prosjekter (kun for samarbeidspartnere).

Myanmar

Myanmar har vært gjennom en av verdens mest langvarige borgerkriger. Årsakene til konflikten er mange og sammensatte. I 2011 satte den nyvalgte presidenten, Thein Sein, med støtte fra fredsminister U Aung Min, i gang en rekke reformer som del av en fredsprosess. Siden 2012 har NIS vært involvert i flere prosjekter for å støtte fredsprosessen, som igjen vil bidra til økt stabilitet i landet.

Før den militære maktovertakelsen i februar 2021, jobbet NIS for å støtte sosial samhørighet og fredsprosessen på lokalt, regionalt og internasjonalt plan.  

Som et resultat av den politiske utviklingen i landet etter den militære overtakelsen i februar 2021, er alle NIS’ programmer blitt satt på vent, og er for tiden under evaluering.

Norge

I 2022 startet NIS gjennomføringen av sitt første prosjekt i Norge: Hva nå? Endringslaben. Hva nå? er en læringsplattform for barn og unge, med mål om å støtte oppunder og styrke arbeidet som gjøres av norske skoler og lærere innen undervisning om bærekraft, klima og miljø. Prosjektet er forankret i det norske læreplanverket (Kunnskapsløftet 2020), hvor bærekraftig utvikling er oppnevnt som ett av tre tverrfaglige temaer. Hva nå? består av en omreisende utstilling som skoleklasser inviteres til å besøke og undervisningsopplegg for bruk i klasserommet før og etter utstillingen. Sammen gir de barn og unge en spennende mulighet til å lære mer om miljømessige og sosiale utfordringer verden står overfor i dag og hvordan de kan være en del av løsningene på disse utfordringene. Utstillingen arrangeres i samarbeid med lokale biblioteker rundt omkring i Norge og er også åpen for offentligheten. Til nå har NIS satt opp prosjektet i ni ulike kommuner, og nådd ut til nesten 4,800 skoleelever og 230 lærere.

Mer informasjon om prosjektet er tilgjengelig her.

 

Om oss

NIS er en ideell organisasjon med hovedkvarter i Oslo. NIS er registrert i Brønnøysundregistrene og godkjent av Innsamlingskontrollen.

NIS’ ledelse

NIS ble startet av personer med erfaring fra arbeid på Afrikas horn, og som en respons på det de anså som manglende politisk tilpassede retningslinjer for bruk av bistandsmidler. Vi mener det er et tungt fokus på humanitær nødhjelp, og begrenset innsats for å bygge opp igjen offentlige institusjoner og tjenester, spesielt i land som Somalia.

Eric Sevrin har over 20 års erfaring med humanitære og politiske problemstillinger og menneskerettighetsspørsmål. Eric hadde ulike rådgiver- og lederstillinger i Flyktninghjelpen i nærmere ti år, og var involvert i oppstarten av flere landprogrammer. Han var involvert i omfattende programarbeid ved humanitære kriser og i konfliktland, inkludert i Burundi, den Demokratiske republikken Kongo, Liberia, Niger, Sierra Leone, Somalia, Uganda, Indonesia, Sri Lanka og Colombia.

Christopher Eads har over 20 års erfaring med politiske spørsmål og spørsmål knyttet til økonomisk utvikling, hovedsakelig i Øst-Afrika og på Afrikas horn. Christopher var senior-landanalytiker i Afrika-avdelingen ved Economist Intelligence Unit i over ti år, samt viseredaktør for EIUs World Commodity Forecasts. Han har gjort omfattende analysearbeid om land der det er eller nylig har vært konflikter, inkludert Eritrea, Etiopia, Liberia, Madagaskar, Sierra Leone, Somalia og Sør-Sudan.

Du finner kontaktopplysningene til våre kolleger i Somalia og Mali  under Kontakt.

Kontakt

Hovedkontor

Oslo, Norway

Besøksadresse

Brenneriveien 5 (2nd floor), 0182 Oslo

Postadresse

PO Box 9025 Grønland, 0133 Oslo

Telefon

+47 21 39 60 37

Twitter

NIS_F

Christopher Eads

Daglig leder

Eric Sevrin

Head of Organisational Support Unit

Programmer

Kassim Gabowduale

Landrepresentant Somalia

Nouhoum Ganaba

Landrepresentant Mali

Tuva Neraal Volden

Prosjekt Hva Nå? Endringslaben (Norway)

Hvis du ønsker å sende inn en bekymringsmelding, kan du fylle ut varslingsskjemaet vårt.

Ønsker du å rapportere en sak eller har du et spørsmål vedrørende safeguarding? Kontakt NIS Oslo Safeguarding Focal Point:safeguarding@nis-foundation.org. Alle henvendelser behandles konfidensielt.

HQ Interface Login

Ledige stillinger

Ledige stillinger på hovedkontoret i Oslo blir annonsert på denne siden og i andre relevante kanaler. Ledige stillinger på landkontorene blir som regel annonsert i nasjonale og internasjonale aviser og relevante nettsteder for gjeldende land.