Vår viktigste ressurs er de ansatte. Vi jobber i utfordrende områder, med til tider svært høy risiko, noe som legger et stort press både på organisasjonen og på enkeltmenneskene. For å kunne ivareta de ansatte har vi tydelige og pragmatiske strukturer på plass både innen HR og HMS, og våre systemer er innrettet mot å tiltrekke og beholde de best kvalifiserte menneskene, og sikre et helsefremmende arbeidsmiljø for alle. I tillegg jobber stiftelsen aktivt og metodisk med antidiskriminering ved alle våre kontor.
I henhold til vår bemanningsstrategi er flesteparten av våre ansatte enten lokalt ansatte, eller fra diasporaen. Slik sørger vi for å ha mennesker på plass som har en god grunnforståelse for og effektivt kan navigere i det komplekse politiske, kulturelle og sikkerhetsmessige landskapet. På denne måten kan NIS bedre forstå de politiske nyansene og øke sine sjanser for å lykkes med prosjektene. Denne tilnærmingen sikrer også at de aller fleste personalressursene er basert i felt, med et hovedkontor i Oslo som kan støtte der det er behov. For tiden har NIS rundt 110 ansatte spredt over sine programland, støttet av en Oslo-stab på rundt 10 stykker.
NIS har som mål å være en inkluderende arbeidsplass med en mangfoldig arbeidsstyrke, og likestilling mellom kvinner og menn. Ved utgangen av 2023 var kjønnsbalansen overordnet i organisasjonen nesten jevn, med 51 % kvinner og 49 % menn. Ved våre ulike kontorer jobber NIS kontinuerlig med programspesifikke strategier i møte med en blanding av sektor-spesifikke og kulturelle utfordringer, for å sikre bedre kjønnsbalanse. Som et eksempel har programkontoret i Somalia jobbet strategisk med å rekruttere flere kvinner til lederstillinger.
Ved utgangen av 2023 var stiftelsens ansatte og konsulenter fra 23 til 71 år, og representerte en bred aldersgruppe, som følger: 20-29 år 10 %; 30-39 år, 50 %; 40-49 år, 20 %; 50-59 år, 17 %; 60-69 år, 2 %; og 70-79 år, 1 %.
Vi er opptatt av balanse mellom yrkes- og privatliv for alle ansatte. Å ha en mangfoldig arbeidsstyrke betyr også at de ansatte har ulike behov og begrensninger som bør tas i betraktning, og ledelsen og de ansatte må sammen gjøre en innsats for å ta vare på det gode arbeidsmiljøet. Hos NIS finnes en rekke fleksible løsninger utarbeidet for å øke fysisk og mentalt velvære, og de ansatte oppfordres jevnlig til å dra nytte av disse slik det passer dem og teamet. Dette inkluderer ordninger som fleksibel arbeidstid og hjemmekontordager, trening i arbeidstiden, permisjon i religiøse høytider, og helseforsikring, for å nevne noen. Disse ordningene fungerer godt fordi de baseres på en høy grad av tillit, som forutsetter at de ansatte forstår sitt ansvar og leverer i sin rolle, samt at alle gjør sitt beste for å opprettholde teamfølelsen og det gode arbeidsmiljøet. Jevnlig vurdering gjøres gjennom den årlige vernerunde og medarbeidersamtalene. Eventuelle justeringer og oppfølging føres deretter i oppfølgingsplanen fra vernerunden og i handlingsplanen fra medarbeidersamtalen.
For nøkkeltall og endringer i forbindelse med kravene i Likestillings- og diskrimineringsloven (januar 2018) og Åpenhetsloven (juni 2022), se NIS’ årsrapporter, tilgjengelige på hjemmesiden.
Innsatsen for arbeidsmiljø og arbeidsforhold støttes og styres av følgende interne retningslinjer:
- NIS HR Policy
- NIS Workplace Anti-Discrimination Harassment and Bullying Policy
- NIS HSES Policy
Vennligst ta kontakt dersom du ønsker en kopi av dokumentene.